grudnia 05, 2018

Z okazji Mikołajek: świąteczny przepis z książki „Zielone Boże Narodzenie” Karoline Jönsson


Karoline Jönsson jest autorką jednego z najlepszych szwedzkich blogów kulinarnych, znaną również ze swoich książek kucharskich. Pierwszą była „Zielona spiżarnia”. Niedawno ukazała się druga - „Zielone Boże Narodzenie”.

„Zielone Boże Narodzenie” to książka ładnie wydana, z pięknymi fotografiami, ale także, co szczególnie w niej cenię, z prostymi przepisami.  Autorka udowadnia, że nawet świąteczne gotowanie wcale nie musi być wyszukane, praco- czy czasochłonne. Choć i takich przepisów w niej nie zabrakło.

Z okazji Mikołajek mam dla Was z książki Jönsson jeden z najprostszych wegańskich przepisów.

Marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem

Składniki (na około 15 sztuk):
1 marchewka (około 150 g)
10 miękkich daktyli
1 szklanka płatków owsianych
Ok. 3 łyżek oleju kokosowego
Skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu
Opcjonalnie mielony cynamon

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy zewnętrzną żółtą skórkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy daktyle bez pestek, płatki owsiane, olej kokosowy, i mielony kardamon. Całość blendujemy na gładką masę, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie z masy formujemy kulki. Gotowe możemy posypać cynamonem.


„Zielone Boże Narodzenie”, Karoline Jönsson, Wydawnictwo Marginesy, 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Projekt: książki , Blogger