Karoline Jönsson jest autorką jednego z najlepszych
szwedzkich blogów kulinarnych, znaną również ze swoich książek kucharskich.
Pierwszą była „Zielona spiżarnia”. Niedawno ukazała się druga - „Zielone Boże
Narodzenie”.
„Zielone Boże Narodzenie” to książka ładnie wydana, z
pięknymi fotografiami, ale także, co szczególnie w niej cenię, z prostymi
przepisami. Autorka udowadnia,
że nawet świąteczne gotowanie wcale nie musi być wyszukane, praco- czy czasochłonne. Choć i takich przepisów w niej nie zabrakło.
Z okazji Mikołajek mam dla Was z książki Jönsson jeden z najprostszych wegańskich przepisów.
Marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem
Składniki (na około 15 sztuk):
1 marchewka (około 150 g)
10 miękkich daktyli
1 szklanka płatków owsianych
Ok. 3 łyżek oleju kokosowego
Skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu
Opcjonalnie mielony cynamon
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Cytrynę
dokładnie myjemy i ścieramy zewnętrzną żółtą skórkę. Przekładamy do blendera.
Dodajemy daktyle bez pestek, płatki owsiane, olej kokosowy, i mielony kardamon.
Całość blendujemy na gładką masę, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum
godzinę. Po tym czasie z masy formujemy kulki. Gotowe możemy posypać cynamonem.
„Zielone Boże
Narodzenie”, Karoline Jönsson, Wydawnictwo Marginesy, 2018
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz