Z kwietniowych nowości wybrałam dla siebie jedynie trzy
książki. Jeden komiks, jeden reportaż i jedną książkę o zdrowym jedzeniu. Oto one:
1. Nathalie Ferlut, Tamia Baudouin „Artemizja”
Opis wydawcy: Fascynująca historia jednej z pierwszych
malarek Europy opowiedziana na kartach powieści graficznej.
W dniu, w którym Artemizja Gentileschi głośnym krzykiem
oznajmia swoje przyjście na świat, Caravaggio zaczyna osiągać pozycję jednego z
najważniejszych malarzy epoki. Orazio, ojciec dziewczynki, należy do grona jego
uczniów. Nie osiągnie sławy swojego mentora, ale on i jego synowie będą
utrzymywali się z malarstwa. Na początku XVII wieku było ono sztuką
zarezerwowaną dla mężczyzn: kobieta nie mogła zostać członkiem Akademii ani
podpisywać obrazów, nawet jeśli była ich autorką. Nie mogła także na nich zarabiać.
A właśnie tym chce zajmować się Artemizja obserwująca ojca i braci, sprzątająca
w ich pracowni, myjąca pędzle, którymi potrafi posługiwać się nie gorzej niż
oni. Droga do spełnienia marzeń okaże się długa i niezwykle trudna. Artemizja
będzie poniżana, wyśmiewana, gwałcona. W walce o sprawiedliwość i przełamywanie
społecznych barier wykaże się jednak ogromną siłą i determinacją.
„Artemizja” Nathalie Ferlut i Tami Baudouin to świetnie
udokumentowany i napisany portret niezależnej kobiety o wielkim talencie,
wybitnej malarki epoki baroku.
2. Kate Brown, „Czarnobyl. Instrukcje przetrwania”, Czarne
Opis wydawcy: 26 kwietnia 1986 roku w Czarnobylu miała
miejsce największa w dziejach katastrofa elektrowni jądrowej. Natychmiast
rozpoczęła się gigantyczna akcja ratunkowa, a przez kolejne miesiące
lekarze i niektórzy działacze partyjni z ogromnym poświęceniem
walczyli o to, by zminimalizować wpływ eksplozji na zdrowie ludności
zamieszkującej skażone tereny. Jednak równocześnie trwała inna akcja –
propagandowa – której stawką były nie tylko interesy Związku Radzieckiego, lecz
także wszystkich państw wykorzystujących energię jądrową.
Kate Brown spędziła lata, wertując dokumenty
w archiwach, przeprowadziła setki wywiadów z mieszkańcami Strefy
Wykluczenia, z politykami, radzieckimi i zagranicznymi specjalistami
od atomu. W efekcie szczegółowo opisała wydarzenia, które nastąpiły po
katastrofie, ale przede wszystkim przygotowała wstrząsającą relację
z tego, jak (i dlaczego) rządzący, ludzie nauki i media całego
świata wspólnie wykreowali tę opowieść o Czarnobylu, którą znamy do dziś.
3. Frida Duell, „Jedzenie, mity i nauka”, Marginesy
Opis wydawcy: Czy można przytyć od produktów light? Czy
można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa?
Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak
jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać
wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może
poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata
czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest
nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia,
jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na
badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że
jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli
zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między
prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie
fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe
łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w
miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy
– od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić
na stole.